September 10, 2024

Een relevante functienaam?
Jeroen Egelmeers duikt in de recente discussie die is ontstaan over het begrip ‘Full Stack’. Is Full Stack een grap of is het nog wel een relevante functienaam? Ontdek het in zijn betoog of bekijk onze Digital services.
Naar Digital services

Het onderstaande artikel verscheen op de LinkedIn-pagina(externe link) van Jeroen Egelmeers.

Vanwege recente activiteiten had ik zin om over dit statement te schrijven. Het zal je niet veel tijd kosten om dergelijk of ergere statements op internet te vinden. Je zult het waarschijnlijk vinden bij je eerste Google-zoekopdracht. Als ik klaar ben met uitleggen wat ik doe, wat full-stack is, waarom ik deze titel gebruik en waarom ik deze niet verander… schrijf ik het één keer goed op, zodat ik er voor altijd naar kan verwijzen. Dit artikel geeft je hopelijk wat inzichten. Ik zal uitleggen waarom een ‘backend developer’ net zo goed een grap is als een ‘frontend developer, ‘verkoper’, ‘manager’ of ‘full stack developer’ om binnen de titel van dit artikel te blijven. Na het lezen hiervan veranderen je gedachten hopelijk of zal het voorkomen dat je deze discussie keer op keer weer opstart. Misschien zorgt het er zelfs voor dat je de titel ‘Full Stack’ zelf gaat gebruiken. Het is nooit te laat!

Elke week zie ik het mensen in reacties schrijven of er zelfs volledige posts op LinkedIn aan wijden. Ik hoor het binnen bedrijven waar ze zelfs de titel uit hun lijst verwijderen (wat gek is, dat zal ik later vertellen) of lees het op andere internetbronnen. “Full Stack bestaat niet”, “Full Stack is een grap”, “Full Stack slaat nergens op”, “Full Stack-ontwikkelaar is een mythe” [1], “Fullstack-ontwikkelaar is een scamterm” [2]. Ik ben eraan gewend, dus het kan me niet schelen. Nou ja, toch wel een beetje. Vanwege deze discussie heb ik mijn titel op LinkedIn gewijzigd en heb ik de technologieën toegevoegd waar ik me op focus. Sowieso geweldig om te doen, want mensen zullen me nu ook op die technologieën vinden als ze op LinkedIn zoeken. Dus het bracht me zelfs iets, maar verder kon het me niet schelen. Tot een paar weken geleden.

Ik kreeg een bericht op LinkedIn. Dat is niets bijzonders, want ik ontvang ze dagelijks van recruiters die DOL zijn op IT-gerelateerde profielen en er alles aan doen om je binnen te halen – dat is een heel ander onderwerp -, maar dit bericht heeft me compleet omvergeblazen.

“Hallo Jeroen, ik heb een vraag. Kun je mij adviseren? Vind je dat ik moet overstappen van full stack naar frontend of backend of waarom heb jij nog steeds als titel ‘Full Stack Developer’? Ik heb het gevoel dat ik een keuze moet maken, omdat mensen zeggen dat het moet en dat full stack niet bestaat. Maar aan de andere kant hou ik van beiden! Wat moet ik doen? Dank je!”

Hij verwees ook naar enkele internetbronnen om zijn bericht te versterken. Ik zal deze aan het einde van dit artikel nog enkele andere bronnen plaatsen. Waarom zou je iets veranderen waar je van houdt? Alleen omdat mensen erover discussiëren? Ik was erover aan het nadenken en toen realiseerde ik me dat ik in mijn prestatiebeoordeling aan het einde van het jaar schreef op hetzelfde punt te staan omdat mensen discussies voeren over deze titel. Ik heb het nog steeds niet aangepast omdat ik graag aan beide werk: frontend en backend. Ik breng graag de volledige ervaring mee. De brug die beide werelden met elkaar verbindt. *zet zeer spannende muziek op * [3]. Danst van the front to the back. De persoon die in beide gaten kan springen! Werk aan het complete plaatje. Een oplossing!

Het is nooit te laat

Na enkele dagen antwoordde ik: “ik verander mijn titel alleen als ik echt het gevoel heb dat ik dat wil. Tot die tijd ben ik een gelukkige Full Stack Developer. Ik geef niet om mijn titel, ik geef om wat ik doe. Het is nog steeds een van de meest gevraagde rollen in vacatures en de meeste mensen die schreeuwen hebben geen idee. Meestal hebben ze een titel als ‘Backend developer’ of ‘Frontend developer’ terwijl die ontwikkelaars zich maar op ÉÉN taal richten en dus zegt het ook niets over wat ze daadwerkelijk doen. Doe wat goed voelt voor jou. Als je een focus op beiden hebt, is er niets mis met ‘Full Stack’. En trouwens, het is nooit te laat. Als je later van gedachten verandert en jij je toch op één ding wil concentreren (front-end of backend), kun je dat doen wanneer je maar wil. Het is gewoon een titel.” Hij was dankbaar en voor hem was dit een inspiratie. Het maakte me blij en ik had het gevoel dat ik iets moest doen, zoals het schrijven van dit artikel. Dus laten we dit duidelijk maken. Een ander voorbeeld: een persoon met als titel: “Backend developer”, plaatste op LinkedIn: “Full Stack development bestaat niet”. Ik vroeg hem waarom niet. Hij antwoordde: “het is onmogelijk, je kunt de full stack niet compleet aan”. Verwijzend naar alle mogelijkheden in de softwarewereld, heeft hij gelijk. Ik ben het er helemaal mee eens. Ik ben de laatste persoon die hierover een discussie start als je over de technologie praat. Het is totaal niet van deze wereld om elke taal, elk framework en elk script onder de knie te krijgen. Hij vervolgde: “Full stack zegt NIETS over wat je eigenlijk doet”.

“Full stack zegt NIETS over wat je eigenlijk doet”

Nadat ik had gezegd wat ik zojuist noemde, antwoordde ik hem: “je profileert jezelf als een ‘backend developer’, maar als ik kijk naar de technieken die je gebruikt, focus je je alleen op Java”. Het gesprek ging verder en hij wees me op een pagina die zei dat Java een backend taal is. Hij antwoordde mij: “zoals je kunt zien IS het een backend taal”. Ik heb die discussie overgeslagen omdat ik begrijp dat je zelfs de frontend met Java kunt schrijven. Ik heb nogmaals genoemd wanneer hij met C# of C++ werkt, dat dat ook ‘backend’-talen zijn. Hij vertelde me dat de full stack titel te breed was. Ik volgde op: “C#, C ++ en nog veel meer talen worden ook gedefinieerd als ‘backend’. Dus ja, je bent een backend developer die zich richt op Java. Ik ben een full stack developer, gericht op Angular en Java, frontend en backend. Dus ik raak een “full stack” -de frontend en backend- met de technologieën waar ik mij op richt/van houd/prefereer. Wat is het verschil? Ik zeg niet dat ik een expert ben in backend noch frontend, ik verklaar alleen dat ik werk aan beide. Aan de oplossing. Ik ben de tussenpersoon. Je kunt je voorstellen dat het gesprek keerde, maar mijn punt was gemaakt.

Een Java of C++ ontwikkelaar is een ‘backend developer’, hoewel er zoveel meer andere backend programmeertalen zijn. ‘Backend developer’ zegt veel maar tegelijkertijd helemaal niets. Een Java-ontwikkelaar vragen om C++ -code te schrijven, is waarschijnlijk niet de beste keuze. Zelfs wanneer ze beide backend developers zijn! Een Angular- of React-ontwikkelaar is een frontend developer en hoe zit het met alle andere frontend frameworks? Ja, de ontwikkelaar die aan de frontend werkt, is gespecialiseerd in de voorkant (front) van de processen, vertaalt het ontwerp graag naar interactie. Iemand die het er geweldig uit wil laten zien. Het zegt nog steeds niets over welke taal/script/etc. de persoon gebruikt of beheerst en dus zegt het net zoveel als iemand die beweert een ‘full stack’ developer te zijn. Naar mijn mening is een full stack developer een ontwikkelaar die ervaring heeft in zowel frontend als backend. Een ontwikkelaar die graag aan beide werkt en respect heeft voor beiden. Een ontwikkelaar die de twee samen kan laten smelten. Misschien niet zo gespecialiseerd in de backend als een backend developer, en niet zo gespecialiseerd in de frontend als een frontend developer, maar in staat om in beide te werken. Werkt naar een oplossing. Let op: ik verwijs nog steeds naar alles hierboven: een frontend, backend of full stack ontwikkelaar in de technologie van zijn/haar keuze. Ik heb het niet over technieken, maar in welk deel van het proces de ontwikkelaar betrokken is, zoals in onderstaande afbeelding.

Uitleg Full Stack


Die full stack ontwikkelaars die talen zien als een hulpmiddel in plaats van de ‘heilige graal’, kunnen nog waardevoller zijn. Als je een spijker in een plank wilt slaan, kun je de achterkant van een schroevendraaier gebruiken. Maar waarom geen hamer gebruiken? Als je C#-ontwikkelaars vraagt in welke taal ze de backend moeten schrijven, zullen ze waarschijnlijk antwoorden met C#. Hetzelfde geldt voor frontend developers in hun specialisatie. Maar wacht… Ik heb geen requirements genoemd! Hoe kunnen ze al een taal kiezen? Gebruiken ze de hamer of schroevendraaier voor die spijker? Welnu, de ontwikkelaar met meer bredere kennis zal de spijker op zijn kop slaan en eerst naar de requirements vragen. Meestal hebben we het dan over full stack developers. Hetzelfde geldt voor frontend- en backend-ontwikkelaars: zij beheersen de technologie van hun keuze veel gedetailleerder dan de full stack ontwikkelaar. Elke specialisatie/ontwikkelaar heeft zijn voor- en nadelen.

Beste salespersoon, jij doet hetzelfde

Titelverwarring gebeurt wereldwijd. Nog een voorbeeld: een salespersoon die bedrijven hielp om de juiste ontwikkelaars voor hun opdracht te krijgen, besprak een ontwikkelaar die voor hem niet specifiek genoeg was (zoiets als eerder vermeld). Laten we zeggen dat backend developer hem niets zegde. Wat we allemaal kunnen begrijpen, want welke taal gebruikt deze backend developer? Hij vertelde de ontwikkelaar dat hij eraan moest werken en duidelijker moest zijn in zijn titel. Beste salespersoon, je doet hetzelfde. Je titel zegt net zoveel. Je houdt van verkopen maar bent gespecialiseerd in “iets”, iets waar je energie van krijgt. Nog niet duidelijk? Nou .. als ik je vraag om een hoop stront te verkopen, denk ik niet dat je het opraapt om je handen vuil te maken, toch? Snap je mijn punt? Bedankt!

Dus bottom-line. Een titel is een titel, meestal veel te globaal. Niet alleen in IT, maar overal. Van sales tot recruiters, van softwareontwikkelaars tot .. noem maar op … Gebruik de titel waar je van houdt of in social media termen: like. Wat bekend is en wereldwijd verwijst naar wat je (wilt) doen. Wat past bij JOUW behoeften. Waarom is SEO zo booming? Juist .. je wilt zichtbaar zijn. “Full stack developer” is nog steeds de meest gevraagde en meest gezochte rol binnen softwareontwikkeling. Daarnaast identificeert ongeveer 50% van de respondenten van de StackOverflow resultaten van vorig jaar zich als een full stack developer [5]. Dus die mensen die zeggen dat full stack niet bestaat, missen veel geweldige banen. Bedrijven die niet de full stack functie bieden, lopen veel geweldige ontwikkelaars mis. Gebruik de titel of wees de persoon die je leuk vindt en wordt de beste versie van jezelf. Als dat bij jouw huidige werkgever niet mogelijk is, zoek dan een ander. Laten we deze discussie voor eens en voor altijd stoppen! Je kunt op de hoogste muur springen of de grootste berg beklimmen, maar het heeft geen zin als je het niet uit blijdschap doet. Gebruik de titel of wees de persoon die je leuk vindt!

Heel erg bedankt voor het lezen van mijn allereerste artikel [op LinkedIn]. Ik ben erg blij om jouw inzichten in de reacties te lezen. Hopelijk heeft dit je bepaalde inzichten, inspiratie of motivatie gegeven. Het is nooit te laat!

Referenties en extra informatie en interessante artikelen

  1. https://medium.com/swlh/the-full-stack-developer-is-a-myth-4e3fb9c25867
  2. https://dev.to/entrptaher/fullstack-developer-is-a-scam-term-3bl2
  3. https://www.youtube.com/watch?v=_6KNZIdD0_Y
  4. https://stackoverflow.blog/2019/10/17/imho-the-mythical-fullstack-engineer/
  5. https://insights.stackoverflow.com/survey/2019
  6. https://www.cio.com/article/3199084/the-7-hottest-jobs-in-it.html
  7. https://www.techrepublic.com/article/the-top-5-most-in-demand-developer-skills/

Speciale dank aan Bijoya Brakenhoff(externe link) en Sven den Boer(externe link) voor het proeflezen.

Meer informatie

Bekijk ook onze Digital services voor meer informatie over onze expertise op het gebied van development!

Naar Digital services

Jeroen
Jeroen Egelmeers

Senior FullStack Developer