September 10, 2024

Alles moet wel veilig, slim, kostenefficiënt en beheersbaar blijven. 

De digitale werkomgeving

De digitale werkomgeving is een hot topic. Dat geldt ook voor onderwijsinstellingen. Zo zorgt een goede digitale werkplek voor een koppeling met elektronische leeromgevingen (ELO). Je vindt er alles over in dit artikel en de whitepaper die via de knop onder aan dit artikel kunt downloaden.

Drie miljoen Nederlanders

Het CBS maakte begin 2018 bekend dat inmiddels drie miljoen Nederlanders thuis werken. Of dat nu een dag in de week is of meer, het bevestigt eens te meer dat onze werkplek niet langer dat kantoor is met een eigen bureau, vaste computer en telefoon en een paar bijbehorende kastjes. Onze fysieke werkplek wordt massaal ingeruild voor een digitale werkomgeving. De plek staat niet langer meer centraal. Wel dat wat je kunt doen.

Digitale werkomgeving overal werken waar jij wil

Digitaal werken in het onderwijs

Ook onderwijsinstellingen kiezen de route naar een digitale werkomgeving. Daarbij heeft de student vanaf elk willekeurig device toegang tot zijn eigen lesinformatie. Ook het contact tussen docent en student wordt met een digitale werkomgeving een stuk makkelijker. Onderwijs op maat komt zo steeds dichterbij. Maar hoe pak je de implementatie naar een digitale werkomgeving aan? Alles moet wel veilig, slim, kostenefficiënt en beheersbaar blijven. 

Met deze succesfactoren helpen we je graag op weg: 

  • Student centraal
    Een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van een slimme digitale onderwijswerkplek is het centraal stellen van de docent, medewerker en student. Het is niet langer de technologie die leidend is, maar dat wat de gebruiker nodig heeft om goed les te geven, te studeren of beter je werk te doen. Ieder heeft zo zijn eigen behoefte maar de gemene deler is wel dat iedereen efficiënt en veilig wil samenwerken op een manier die bij de persoon past. 
     
  • Drie basisfuncties
    Een tweede principe is dat een slimme werkomgeving wordt gebaseerd op drie basisfuncties; informatie, communicatie en samenwerking. Elke gebruiker moet via authentificatie toegang hebben tot persoonlijke informatie vanaf elke willekeurig device. Studenten moeten digitaal kunnen samenwerken met klasgenoten voor de voorbereiding van een spreekbeurt. Chatten, mailen of aan een document werken; je doet het allemaal binnen je eigen digitale werkomgeving.
     
  • Modulaire opbouw
    Verder is het van belang dat een slimme werkomgeving modulair wordt opgebouwd. Technologie ontwikkelt razendsnel. Met een modulaire opbouw kun je eenvoudig nieuwe functies toevoegen en verouderde applicaties afstoten. Skype for Business, Groups of Teams toevoegen moet dan een relatief koud kunstje zijn.
     
  • Cloudtechnologie
    Tenslotte is het raadzaam te kiezen voor gestandaardiseerde technologie. De Smart Workspace aanpak van Sogeti is gebaseerd op Microsoft-technologie. Het merendeel van de onderwijsinstanties maakt gebruik van Microsoft-technologie. Ook studenten kunnen prima uit de voeten met deze wereldwijde standaard. Met Microsoft Office 365 software kunnen studenten, docenten en medewerkers snel en eenvoudig mail versturen, documenten aanmaken via Word, Excel of Powerpoint of informatie delen en bewerken via Sharepoint. Via de geïntegreerde chatfunctie en skype mogelijkheden chat je of (video)bel je realtime met elkaar. Zo wordt samenwerken wel heel erg makkelijk.

Elektronische leeromgevingen (ELO)

Een goede digitale werkplek zorgt ook voor een koppeling met elektronische leeromgevingen (ELO). Zo wordt informatie uit de ELO ook ontsloten naar de digitale werkomgeving van de student of docent.

Met de inzet van cloudtechnologie ben je verzekerd van een veilige, beheersbare en kostenefficiënte IT-omgeving. Je kunt immers snel en makkelijk opschalen als je in een keer 100 studenten moeten toevoegen aan het netwerk. Veiligheid wordt gewaarborgd met het password maar ook zo nodig met een extra security laag voor bijvoorbeeld een code die de student op zijn mobiele telefoon ontvangt. Met een digitale werkplekomgeving zie je bijvoorbeeld op welk device een gebruiker wil inloggen en of deze zich binnen of buiten het netwerk van de instelling bevindt. 

Benieuwd naar de mogelijkheden van een slimme digitale werkomgeving? 

Kortom, standaardisatie in IT voor maatwerk in het onderwijs zorgt voor een toekomstbestendige Smart Workspace waar zowel studenten, docenten, medewerkers en IT-beheerders gelukkig van worden. Meer weten? Ga direct naar onze Smart Workspace services.

Naar Smart Workspace

Digitale werkplek blogs

Digitale werkplek Cases