De digitale werkplekDe digitale werkplek

De voordelen van een digitale werkplek

Vind hieronder alles over digitaal werken zoals het verband met Het Nieuwe Werken en de modern workspace en de voordelen van een digitale werkplek. Wil je zelf aan de slag met de digitale werkplek ga dan voor meer informatie naar de Smart Workspace pagina of download de whitepaper ‘Werknemerstevredenheid verhogen met een digitale werkplek’.

Wat is een digitale werkplek?

Een digitale werkplek is een werkplek die je op ieder gewenst moment, vanaf elke denkbare locatie kunt benaderen met alle gewenste functionaliteit in één omgeving: de volgende stap in de evolutie van Het Nieuwe Werken.

Waarom een digitale werkplek

De digitale revolutie heeft de werkplek drastisch veranderd. Bedrijven die daarop inspelen hebben concurrentievoordeel. Deze slimme en flexibele werkomgeving zorgt voor betere samenwerking binnen en buiten de kantoormuren. Kennisdeling wordt makkelijker, medewerkers worden productiever.

Zonder cloud, geen digitale werkplek

Cloud maakt het mogelijk om informatie en programma’s vanaf één centrale locatie, overal beschikbaar te stellen. Veilig, voordelig en makkelijk in beheer. Niet voor niets werkt 28% van het bedrijfsleven met cloud.

De evolutie van de digitale werkplek

Vroeger werkten we meestal op kantoor, achter onze vaste pc. Nu doen we dat op uiteenlopende locaties en devices. Bijvoorbeeld thuis achter de laptop of in de trein op onze smartphone. Daarvoor gebruiken we een persoonlijke, digitale werkplek. Met alle gewenste apps en data, beschikbaar in de cloud. Onze werkplek is dus niet langer een locatie, maar iets wat we doen. Hoe heeft de werkplek zich ontwikkeld van een locatie naar een activiteit?

  • Van een vaste werkplek naar Het Nieuwe Werken 
    In 2007 lanceerde Microsoft Het Nieuwe Werken: een visie hoe mensen nu en in de toekomst communiceren en samenwerken. Waarom? Omdat werk en privé steeds meer door elkaar liepen. Het Nieuwe Werken was het antwoord. Het maakte het mogelijk om plaats- en tijdonafhankelijk te werken. 
     
  • Van Het Nieuwe Werken naar een digitale werkplek
    Door ‘Het Nieuwe Werken’ konden we altijd en overal werken. Alleen hadden we buiten kantoor niet alle middelen daarvoor. Data en applicaties waren alleen makkelijk en veilig toegankelijk via het kantoornetwerk. Communiceren, samenwerken en informatie uitwisselen met collega’s gebeurde via e-mail, telefoon of intranet. De digitale werkplek bood de oplossing.
     
  • Van een digitale werkplek naar een digitale organisatie
    Een digitale werkplek stelt de wensen van medewerkers centraal. Een digitale organisatie de wensen van klanten. Daarom starten steeds meer bedrijven een digitale transformatie: ze richten hun organisatie zo in dat ze snel en gericht aan specifieke klantwensen kunnen voldoen. Daarvoor gebruiken ze dezelfde technologie en methodes als bij hun digitale werkplekken.

Start met het intranet

Goede interne samenwerking en communicatie zijn belangrijke voorwaarden voor een digitale werkomgeving. Veel organisaties vertrouwen daarvoor op hun intranet. Dat maakt het intranet het ideale startpunt voor de reis naar een digitale werkomgeving. 

Van intranet naar een digitale werkomgeving in vijf stappen

  1. Breng de behoeften en doelstellingen van je organisatie in kaart
  2. Ontwerp een platform met passende functionaliteit
  3. Maak gebruikers enthousiast via interne communicatie en trainingen
  4. Beschouw de implementatie als generale repetitie
  5. Benadruk dat de omgeving live is met interne communicatie en hulp op de werkvloer

Een digitale werkomgeving realiseren? Vier tips

  • Betrek medewerkers – vraag om feedback en voer acceptatie- en gebruiksvriendelijkheidstest uit. Het zijn uiteindelijk je medewerkers die de werkomgeving gaan gebruiken.
  • Maak informatie vindbaar – bied gebruiksvriendelijke, uitgebreide zoekfuncties die alleen relevante resultaten weergeven. Zo vergroot je de adoptie.
  • Creëer een goed Governance-model – bied duidelijkheid over beheer, richtlijnen en afspraken. Dankzij een heldere onderbouwing weten medewerkers waar ze functies voor kunnen gebruiken. 
  • Denk vooruit – blijf de werkplekomgeving innoveren met nieuwe functionaliteit, technologie en informatie. Anders verliest deze langzaam zijn waarde.

Wat brengt de digitale werkplek van de toekomst ons?

Ook na 2020 is de verwachting dat iedereen steeds meer tijd- en locatieonafhankelijk werkt. Daardoor wordt het kantoor meer een ontmoetingsplek voor collega’s, klanten en partners. Ondertussen voorzien we de digitale werkplek van nieuwe technologieën, zoals machine learning en Artificial Intelligence (AI). Met de digitale werkplek verandert ook de rol van de IT-manager, van een controleur naar iemand die faciliteert. Hij zorgt bijvoorbeeld voor self service-oplossingen, met meer keuzevrijheid en gebruiksgemak voor de medewerkers.

Modern workplace met moderne technologie 

Er zijn verschillende technologieën die de modern workplace mogelijk maken. De meeste bedrijven gebruiken als basis hiervoor Microsoft-technologie zoals Windows 10 en O365. Het integreren van nieuwe Cloud services geeft een nieuwe dimensie aan de digitale werkplek. Het gebruik van cognitive services voor gezichtsherkenning en machine learning om nog sneller over de voor jou belangrijke informatie te beschikken, zijn voorbeelden. En je kunt bijvoorbeeld chatbots inzetten als digitale collega: een slimme partner die antwoord weet op alle vragen.

Aan de slag met moderne digitale werkplekken?

Sogeti Smart Workspace is een pay-per-use service, afgestemd op jouw organisatie en gepersonaliseerd per gebruiker. Hiermee beschik je binnen één maand over een kostenefficiënte digitale werkplekomgeving.

  • Altijd beveiligd
  • 24 Uurs-service
  • Elk device
  • Elke software
  • Ongeacht leverancier

Digitale werkplek

Wil je zelf aan de slag met de digitale werkplek ga dan voor meer informatie naar de Sogeti Smart Workspace pagina of download de whitepaper ‘Roadmap naar de werkplek van 2025’ op dezelfde pagina.

Smart workspace
Smart Workspace