Mijn carrière in Testing en Quality Engineering

/
  • LinkedIn
  • Facebook

November 22, 2023

De laatste 6 jaar mag Pieter-Bas zichzelf een software tester noemen. Zoals vele testers is hij als tester er een beetje ingerold. Lees hier zijn passie voor precisie in het veelzijdige vakgebied van quality engineering of bekijk de vacatures.

Pieter-Bas over zijn carrière in Testing en Quality Engineering

Voordat ik een tester werd, was ik een functioneel applicatiebeheerder (FAB). Alleen wist ik toen niet dat ik met een Ops-rol een veel grotere verantwoordelijk voor kwaliteit had, dan ik toen had gedacht. Als FAB’er varieerde mijn dagelijkse werkzaamheden, van eerstelijns gebruikersondersteuning tot het implementeren van nieuwe modules, maar ook het draaiende houden van de applicatie. Daarnaast kende ik de eindgebruikers en de operationele bedrijfsprocessen die het systeem ondersteunde. Wat zou ik toen anders gedaan hebben, met de kennis die ik nu heb over Testing en Quality Engineering.

Focus op regressietesten

Er is niks ergers dan een telefoontje om 5 uur in de ochtends krijgen van een collega met de melding dat een vitale functionaliteit die gisteren nog vlekkeloos bleek te werken, na een nieuwe versie het niet meer doet. Met een up-to-date (geautomatiseerde) regressietest hadden we deze kwaliteitsproblemen kunnen voorkomen.

Niet alleen de happy flow testen

Functionele (acceptatie) testen waren niet mijn dagelijkse bezigheid.Ik had mijn handen al vol met het ondersteunen en trainen van de eindgebruikers, naast een constante stroom van e-mails en telefoontjes. Door tijdsgebrek testte ik te vaak alleen de happy flow en een enkele bad flow situatie, of Error Guessing. Niet de meest ideale Experience-based testaanpak, maar ik kende de applicatie goed en er was niet altijd behoefte aan testdocumentatie of het combineren ervan met een coverage-based aanpak. Het motto was destijds “als het werkt, dan werkt het toch?”. Vergeet niet dat ik toen nog geen tester was en weinig wist over equivalentieklassen, grenswaarden, MCC, MCDC of het toepassen van welke coverage type dan ook.

De testomgeving moet productie-achtig zijn

Het opzetten en onderhouden van een testomgeving kan lastig, tijdrovend en kostbaar zijn, maar het moet een afspiegeling zijn van de productie. Op een productie-applicatie met twee decennia aan data kunnen nieuwe functionaliteiten plotseling trager werken dan op een testomgeving met 2 maanden aan data. Dit zou niet mijn eerste “het draaide prima op de testomgeving”-moment zijn geweest. Daarom moet een test- of acceptatie-omgeving een goede afspiegeling van de productie zijn, omdat je ook met een verminderde performance telefoontjes om 5 uur ’s ochtends kunt verwachten.

Waarom ik, vanuit een kwaliteitsperspectief, Ops zo’n belangrijk onderdeel vind? Ops kan je helpen bij het creëren van verschillende soorten real-life testgevallen. Niet alleen once in a lifetime edge cases, maar ook degene die je misschien over het hoofd hebt gezien. Ops heeft dagelijks contact met de eindgebruikers, weet ook hoe zij de applicatie gebruiken en begrijpt de onderliggende bedrijfsprocessen.

Gebruik hun input over het gebruik en beheer bij het bespreken van nieuwe functionaliteit in een n-amigo sessie of refinement, maar ook om inzicht te krijgen in de toepasbaarheid in de bedrijfsprocessen. Ops kan je ook helpen bij het opzetten en inrichten van een productie-achtige testomgeving, inclusief welke Ops-toggles aan of uitgezet moeten worden om bepaalde situaties te testen.

Iets voor jou?

Transformeer je loopbaan met passie voor precisie! Ontdek de wereld van Testing en Quality Engineering. Ben je op zoek naar een volgende stap in een omgeving met veel vrijheid en expertise? Neem eens contact op om te praten over de mogelijkheden bij Sogeti. Wie weet word jij wel mijn nieuwe collega!

Diana van Ark

Diana van Ark