Alle IT-kennis onder één wereldwijd dak
Werken bij de beste IT dienstverlener van Nederland?
Resultaat door passie voor IT
Start typing keywords to search the site. Press enter to submit.
Generative AI
Cloud
Testing
Artificial intelligence
Security
September 11, 2024
Met nieuwe methodes kunnen deepfakes steeds beter worden herkend, meldt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dit is belangrijk omdat gemanipuleerde video’s steeds realistischer worden en vaker misbruikt worden. Desondanks blijft het detecteren van deepfakes een kat- en muisspel, waarbij onderzoekers voortdurend nieuwe technieken ontwikkelen om bij te blijven met de snelle technologische ontwikkelingen.
Met nieuwe methodes kunnen deepfakes steeds beter herkend worden, zegt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA). En dat is belangrijk, want de gemanipuleerde video’s worden steeds realistischer en het misbruik neemt toe. “Maar het blijft een kat- en muisspel.”
Volodimir Zelenski die zich overgeeft aan de Russen of Mark Rutte die een toespraak houdt over de klimaatcrisis. Op het internet circuleren een hoop gemanipuleerde video’s die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. “De ontwikkelingen in de wereld van deepfakes gaan ontzettend snel”, zegt Sander Duivestein, deskundige op het gebied van kunstmatige intelligentie. “En de verwachting is dat dat nog wel even zo zal doorgaan.”
Voorheen waren deepfakes alleen te maken door mensen met een ICT-achtergrond. “Inmiddels heb je niet eens meer programmeertaal nodig. Er zijn tools waar je foto’s van een gezicht kan uploaden en een deepfake kan maken.” Zo bestaat er een site waar je het gezicht van een bekend persoon op een porno-acteur kan plakken. “Een kind kan de was doen.”
Het NFI doet al enkele jaren onderzoek in samenwerking met de UvA. Inmiddels zijn er verschillende methodes om deepfakes te detecteren. Zo is er een checklist met audiovisuele kenmerken die met eigen oren of ogen gespot kunnen worden. Deskundigen kijken bijvoorbeeld naar verschillen in scherpte of verschuivende moedervlekken. Maar ook synthetische stemmen kunnen een deepfake aan het licht brengen.
Maar er zijn ook drie nieuwere methodes die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. De eerste is de ‘rolling shutter-methode’, waarmee de tijd en plaats van de video achterhaald kunnen worden. Dit kon al met audio, maar nu dus ook met bewegende beelden.
Ook is er ‘photo response non uniformity’, een soort vingerafdruk van de camera van je telefoon. “Want elke indivuele camera heeft een eigen reactie op het licht, die terug te zien is in de pixels”, legt Zeno Geradts van het NFI uit. Door die van een deepfake onder de loep te nemen, kan achterhaald worden met welk toestel de beelden zijn gemaakt.
De derde en nieuwste methode is de ‘deep fake voice’, waarbij het geluid van een video wordt gevisualiseerd. Aan het patroon daarvan kun je zien of er sprake is van manipulatie.
Toch zal het een uitdaging blijven om de snelle ontwikkelingen bij te benen. “We zullen wel steeds opnieuw onderzoek moeten blijven doen en nieuwe methodes ontdekken om criminelen voor te blijven”, aldus Geradts. “Het blijft een kat- en muisspel.”
Bron: EditieNL